Menu

Yok edilen “Anayasal Düzen”

11 September 2015 - Güncel

Ülke yangın yerine döndü. Her gün için onlu sayılarla ifade edilen ölüm haberleri hepimizi dumura uğrattı.

Ülkenin yangın yerine döndüğü yerde hukuk ülkeyi hukuka uygun yönetmekle görevli olanlar tarafından resmen askıya alındı.

Anayasa, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın kendilerini bazen bağlı hissettikleri, çoğunlukla yok saydıkları bir hukuki metne dönüştürüldü.

Anayasa’nın etrafından dolaşmak, Anayasa’ya aykırı davranışları söz oyunları ve pişkinlikle geçirmek siyasi maharet olarak görülmeye başlandı.

Tarafız olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, iktidar partisini genel kurulunda kimlerin parti organlarında yer alacağını, karşısına aday çıkarma restiyle Başbakan’ı ikna ederek belirledi.

Seçimlerden sonra 45 gün içerisinde hükümet kurulamadı. Anayasa’nın 116. maddesi devreye girdi ve Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verdi.

Anayasa’nın 114. maddesine göre de, yeni meclis toplanıncaya kadar ülkeyi yönetmek üzere geçici bir bakanlar kurulu oluşturuldu.

Anayasa’nın 114. maddesine göre Geçici Bakanlar Kurulu’nda, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan atandı. Diğer bakanlıklara ise siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye istendi. Kabul edenler bakan olarak hükümette yer aldı, kabul etmeyenlerin yerine ise “bağımsız” bakan atandı.

Bu süreci şöyle böyle Anayasa’ya uygun bir şekilde yaşadık.

Hükümet kuruldu, Anayasa yeniden unutuldu.

Anayasa’nın 113. maddesinde  “bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri, yetkileri ve teşkilatı kanunla düzenlenir” denilmesi hiç dikkate alınmadı.

Hiçbir kanun çıkarmadan hükümette yer alan HDP’li bakanların yetkilerini kullanmalarını engellemek zorlaştırmak için elden gelen her şey yapılmaya başlandı.

100 binden fazla insanın yaşadığı Cizre, terörle mücadele adı altında kuşatıldı. PKK ile savaşıyoruz diyerek keskin nişancı özel harekat timleri çocuk, kadın, yaşlı dahil sivilleri öldürdü. Cizre’de ölen sivillerden tespit edilebilenlerin ismi, yaşı tek tek açıklanırken, Başbakan Cizre’de hiçbir sivil ölmedi diyebildi.*

Anayasa’ya göre ülke yönetiminde görev almış iki bakan, Anayasa’ya göre seçilmiş 40 milletvekili Cizre’ye sokulmadı.

Celal Başlangıç, milletvekillerinin sokulmadığı Cizre’de “Özel Harekat Timlerinin zırhlı araçları geceleri ‘Ermeni dölleri’, ‘Bu gece hepinizi öldüreceğiz’, ‘Siz daha HDP’ye oy verin’ diye inanılmaz bir nefret söylemiyle, halkı katletmekle tehdit ederek” dolaştıklarını yazdı. Celal Başlangıç aynı yazısında noktayı da koydu:

“Artık bölgede Valiler ve Kaymakamlar da hükümet üyelerinin emrinde değil, sadece AKP’li bakanları dinliyorlar belli ki. AKP’li bakanlar da sadece “Reis”i dinliyor.

Bu tablonun yadsınamaz gerçeği şu ki, artık “parlamenter sistemin ruhuna fatiha…” O çok eleştirdikleri “Milli Şef” döneminden “Milli Reis” sistemine geçtiğimizin açık kanıtıdır.

Aslında bugün Cizre yolunda Demirtaş ve arkadaşlarının yolunu kesen, bir parlamentonun enkazından kurulan barikatlardır.

Cizre yollarında  T.C. Devletinin güvenlik görevlilerine “kanunsuz” emir verenler, T.C.’nin parlamentosunu, T.C.’nin hükümet üyelerini “alenen tahkir ve tezyif” ediyor.” **

İşte bu kadar. Hukuk devleti bitti.

Hukuk devletini bitirenler, devletin her koşulda kendi koyduğu hukuka uygun davranabildiği ölçüde meşru ve saygın olabileceğini unuttular. Hukuka uygun davranan devlete gidiyoruz derken, hukuka aykırı emirlerle hareket eden, intikam alma hakkını kendinde gören silahlı kamu görevlilerinin halka hakaret ederek tehdit ettiği bir devlete ulaştık.

Sıkıyönetimin ne olduğunu yaşadık bildik. Ancak kötü işlese de bir sıkıyönetim mahkemesi vardı. Bir sıkıyönetim hukuku vardı. Olağanüstü halin ne olduğunu da bildik. Hiç değilse hesap sormaya çalışacağın bir valisi, sorumlusu vardı. Şimdi, hukuka saygısı kendisi için, “fiili durum yarattım, bu duruma uygun anayasa yapın” sınırında bitmiş bir “reisin” iki dudağı arasında uçuruma gidiyoruz.

*http://www.evrensel.net/haber/260396/hdpli-sariyildiz-cizrede-katledilenleri-siraladi-ve-sordu-sivil-degiller-mi

**http://t24.com.tr/yazarlar/celal-baslangic/lice-93ten-cizre-2015e-batsin-sizin-yeni-turkiyeniz,12700

Sosyal Medya'da Paylaş!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>